Get Adobe Flash player

Ízelítő Szentes népzenei múltjából

 

2003. nov. 8-án a tér avatásakor készült ez egykori szentesi népzenészek mai képviselőivel. Közülük "csak" a klarinétos - Szabó Csaba - a szentesi születésű.

Az egykori, Szentesen 1898. december 19-én kelt képeslapon tekerő („nyenyere”), pikula (esz klarinét), duda hangszerekkel népzenészek láthatók.

A 19-20. században a szentesi és Szentes környéki (pl. Szegvár, Derekegyház, Fábiánsebestyén, Csongrád – Bokros, Tiszaalpár) tanyák népe számára ők és társaik (pl. citerások, tamburások) szolgáltattak muzsikát a padkaporos bálok, lakodalmak, névesték, munkaalkalmakat bezáró mulatságok (pl. kukoricafosztás, disznótorok) stb. idején. Autentikus zenélésük értékét jelzi, hogy a szentesi és a szegvári tekerősöktől 1906-ban és 1908-ban Bartók Béla gyűjtött népzenét. További jelentős események,

– hogy a Vikár Béla által elsőként használt fonográfot 1896. január 19-én először Szentesen mutatták be,

– ill. az 1939. április 20-i vásár idején Szentesen meghallgatásra várták  népzenei gyűjtés céljából a helyi és a környékbeli tekerősöket. Az ekkor megjelent kb. 40 fő között volt pl. Szenyéri Dániel, Virágos Sándor, Balla István, Kiss József, Maszlag Józsefné is. A felsoroltak közül az utóbbi 3 fővel 1939. Pünkösdje után az un. Pátria-felvételek részére Budapesten a Magyar Rádióban hangfelvétel készült Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lajtha László irányítása mellett.

A szentesi és Szentes környéki népzenészek emlékére Szentesen a Kígyó és a Könyök utcák találkozásánál 2003. november 8-án került felavatására a Népzenészek tere. Az avatáskor megjelent muzsikusokról készült fényképen Balla Tibor (tekerő, Kunszentmárton), Istvánfy Balázs (duda, Bp.), Karikóné Puskás Gabriella (tekerő, Szentes), Mátó Mátyás (tárogató, Apátfalva), Szabó Csaba (klarinét, Szentes) látható.

A 2009. 07. 09-i fotón a Ki játszik ilyet? népi játék, néptánc és népzene tábor résztvevői láthatók balról jobbra Hatvani Ferenc, Balla Tibor, Bánfi Dávid és Bánfi Ádám tiszaalpári fiatalok.

A szentesi népzenészekről, hangszerkészítőkről, néptáncos múltról bővebben olvashatnak Hankó Györgyné Paksi Márta: Szentes és környéke népzenéje és néptánca a XX. században című könyvében, melyet hangzómelléklet CD / magnetofonkazetta egészít ki.

A kiadvány korlátozott példányban kapható a szerzőnél. Elérhetőségei: +36 06 30 317 70 94 ill. zoldag2011@gmail.com.

Összeállította: Hankó Györgyné

 

a 2009. évi Ki játszik ilyet? táborzárón készült. Balla Tibor tiszaalpári tanítványaival látható rajta.

 

Balla Tibor és Hankó Gergely muzsikálnak a Népzenei szimpózium c. rendezvényen 1999. áprilisában a Klauzál Gábort Általános Iskola előterében.

 

Az egykori szentesi képeslap a Népzenészek tere emlékkövén is látható a Sportcsarnok mögött (Kígyó és Könyök utcák találkozásánál).

 

A képen látható kb. 100 éves volt tekerőre 2000 körül, Hankó Györgyné gyűjtései során akadt rá, amit 2003 - 2006 között Szerényi Béla felújított. Megszólaltatható, de "rendszeresen" muzsikálni nem lehet rajta.

Egyesületünk Facebook oldala

Támogatóink

Szentesi Gyors Rádió 451 Szentes TV Szentes Város Önkormányzata Szentesi Szuperinfo Szentesi Mozaik Városi Visszhang Szentesinfo Szentesi Élet Dózsa Ház Szentes Kincsei Koszta József Múzeum