Szentesi Vendégszeretet Egyesület

A hónap műtárgya: a zenegép

115

Az elmúlt több mint 130 évben rengeteget változtak a zenehallgatás szokásai. Az 1890-es évekig bizony csak annak az otthonában szólt a zene, aki megtanult játszani valami hangszeren, vagy éppen komoly anyagi támogatást adott egy tehetséges előadónak. Komoly reformot jelentett hát, amikor elérhetőek lettek a különféle zenelejátszó eszközök az emberek számára. De honnan is kerültek elő ezek a zenegépek?

A kérdés megválaszolásához érdemes megismerni egy német úriembert, név szerint Rudolph Wurlitzert. Ez a leleményes férfi az, aki hangszerárúsításból szerzett vagyonából megalapította a „The Rudolph Wurlitzer Company”-t, amely 1889-ben piacra dobta az első pénzzel működő zenegépét.

A Koszta József Múzeum is rendelkezik egy különleges zenegéppel, amely a nagymágocsi Károlyi kastélyból került a kiállítóhelyre. A gépezet pénzzel és felhúzó karral is működik, azonban óvatosságból csak nagyon ritkán szólal meg. A Susanna-hoz több szegecselt tekercs is tartozik, így négy zeneszám közül válogathattak az egykori nemesek. A 2000-es évek elején lezajlott felújítás során központi probléma volt a hangszerek újbóli összehangolása és a gyönyörű, míves szerkezet megóvása.

A Susanna-t bemutató kisfilmjeink elérhetőek Facebook-on!

Forrás: https://ng.24.hu/…/30/a-varazslatos-zenegep-megalkotoja/