Szentesi Vendégszeretet Egyesület

Negyedik alkalommal rendeztük meg a turisztikai konferenciát

101

Szentesen, a Szecessziós Házban került megrendezésre 2023. november 21-én a IV. Szentesi Turisztikai Konferencia. A programot a Szentesi Vendégszeretet Egyesület rendezte, Matkócsik Pál elnöktől megtudtam, hogy céljuk, hogy a térségben élők szeressék, megismerjék a lakóhelyüket, hogy a turisztikában érintett vállalkozásokkal és környékbeli turisztikai civil szervezetekkel összefogjanak, s közös projekteket megvalósítsanak.

Szentesi tekerőmuzsika Balla Tibor népzenész előadásában

Balla Tibor, kunszentmártoni népzenész tekerő hangszerén különlegesen szép muzsikát adott elő a megnyitó előtti percekben.

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere is az együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet köszöntőjében.

„Az együttműködés lesz a jövőben a legfontosabb tényező, ha a felek meglátják, felismerik egymás igényeit és elvárásait. Ez a város és a vállalkozások kapcsolatára is érvényes. Változtatnunk kell a hozzáálláson, a vendégeket gondozni kell, gondoskodni róluk, ne maguktól fedezzék fel a várost.”

A konferencián négy előadás hangzott el.

Halupa Eszter, a Szentesi Élet Kft. ügyvezetője

Halupa Eszter, a Szentesi Élet Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy összeállt a Visit Szentes célkitűzése, hogy újra lendületbe hozzák a turizmust a városban. Honlapjuk kapuként kíván szolgálni az ide érkező turisták számára, illetve novembertől turisztikai információs irodát nyitottak, amelynek a Szentes Ház ad otthont. Távlati célként a térség turizmusának részévé szeretnének válni.

Matkócsik Pál, a Szentesi Vendégszeretet Egyesület elnöke

Matkócsik Pál, a Szentesi Vendégszeretet Egyesület elnöke előadásában a TDM stratégiáját, civil szervezetük korábbi és jelenlegi projektjeit, terveit mutatta be. Az Egyesület szeretne hozzájárulni a saját erejéből a város turisztikai koncepciójához. A fenntarthatóság, az összefogás és aktív turizmus a kulcs.

Szebellédi Zoltán, az Alföld Slow Egyesület elnöke

Szebellédi Zoltán, az Alföld Slow Egyesület elnöke előadásában vidékfejlesztési lehetőségekről, turizmusfejlesztésről beszélt, melyben kiváló Békés megyei példákat mutatott be.

Márton Mária, a Dél-Alföldi Gyógy-, és Termálfürdők Egyesületének elnöke

Márton Mária, a Dél-Alföldi Gyógy-, és Termálfürdők Egyesületének elnöke „A Nemzeti Turisztikai Stratégia megvalósítása, az új irányítási struktúra és minősítési rendszer tapasztalatai” címmel tartott előadást.

Herka Béla, a Visit Szentes irodavezetője

A konferencia moderátora A konferencia moderátora Herka Béla, az újonnan megnyílt Visit Szentes turisztikai információs iroda vezetője volt.

A szünetben vendégül látták a résztvevőket, nagyon finom süteményeket készített Vincze Lászlóné.

A programot támogatták a Szentesi Vendégszeretet Egyesület tagjai (Szentes Város Önkormányzata, Hunor Coop Zrt., Szentesi Sport- és Üdülőközpont Nonprofit Kft., Open Hotel, Szín-es Vendégház, Nyugi tanya, Galéria Kávézó és Étterem, Antaltavi Horgászparadicsom és Fogadó, Aranyszálló, Új Barázda Vadásztársaság, Árpád Agrár Zrt., Orsolya Tourist Kft., Derekegyházért Nonprofit Egyesület, Árpád Szabadidős Sportklub, Purgel Zoltán e. v., Zöldág Hagyományőrző Szakkör), valamint a Szentesi Művelődési Központ, a Dózsa-Ház Közösségi tér és a Jutka Virágüzlet.

A programon az elejétől a végéig jelent voltam, s 120 perces amatőr, 4k felbontású videófelvételt készítettem a köszöntőről és az előadásokról. (A videóra a prezentációkat is elhelyeztem.) Szeretném megemlíteni, hogy – habár nincs turisztikai érdekeltségem a térségben – de mégis közel áll hozzám az a tevékenység, amelyet a Szentesi Vendégszeretet Egyesület végez, ezért vagyok pártoló tagjuk. Matkócsik Pál elnök kérésére készítettem felvételt a programról, azért, hogy aki bármilyen okból nem tudott eljönni, az is meg tudja nézni az interneten a programon elhangzott értékes előadásokat.

Szeretném azt is megemlíteni, hogy kisvállalkozásomban 1995-től 2019-ig térképeket és egyéb kiadványokat készítettem Szentesen és környékén. Büszke vagyok rá, hogy egyedül vektorgrafikusan megrajzoltam Szentes város térképét. Ezeknek a kiadványoknak a megjelenéséért nagyon hálás vagyok azon szentesi vállalkozásoknak, akik hirdetéseikkel támogatták a megjelenést, valamint Szirbik Imre és Szabó Zoltán Ferenc polgármestereknek, a szentesi intézmények munkatársainak, a munkámat segítő helyi önkénteseknek, civil szervezeteknek, és mindazoknak, akik valamilyen formában segítették ezen kiadványok megjelenését.

Forrás: www.szegvaronline.hu