Szentesi Vendégszeretet Egyesület

2023. június 17. Népzene napi Íz utazás Szentesen

77

MEGHÍVÓ
Íz utazás Szentesen

A magyar népzene napja

IDŐPONT: 2023. Június 17.

PROGRAM:

  • 14 – GYÜLEKEZŐ, a Megyeház udvarán (Kossuth tér 1.)
  • 15:00 ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ
  • 15:15 – 19:00 KÉZMŰVES ÉS GASZTRONÓMIAI BEMUTATÓK, NÉPZENEI MŰSOR 
  • 19:00 – VACSORA A KÖZREMŰKÖDŐKNEK

EMLÉKEZTETŐ/BESZÁMOLÓ                  

Íz utazás Szentesen

IDŐPONT: 2023. június 17.

Íz utazás Szentesen

A magyar népzene napja

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület, a Művelődési Központ Megyeházi telephelyén a népzenei koncertnek ideális, a nyári, szabadtéri színháznak is helyt adó udvaron megvalósított programjának eredményeként a közösségi terek kihasználtsága emelkedett. A helyi közösség szervezés csatlakozik a város fejlesztési stratégiájához a helyi hagyományok őrzése, bemutatása, önkéntes összefogás alapján. Rendezvénysorozat ezen második, időben és a kínált műsorban legkiemelkedőbb programjának megszervezése, lebonyolításának célja, helyismereti tájékoztatás nyújtása volt. A gasztronómia, kézművesség  és a népzenei értékek bemutatása. A bemutatott, a Zöldág hagyományőrző szakkör vezetője által elkészített, új népzenei DVD, fokozta a rendezvény hangulatát. Az épített és a természeti értékeket bemutató 2 új roll-up eszköz segítségével napjaink aktuális problémáinak megoldásában is segíti, érthetővé tenni, jelen esetben azt, hogy mennyire fontos a település életében az identitás erősítése. A több generációs rendezvény szervezésével a lakosság több generációját is meg tudták szólítani.

A rendezvénysorozatot, 12 vállalkozás részvételével tervezték megvalósítani, azonban ennél lényegesen több embert sikerült bevonniuk ebbe a fesztiválba, nem csak Szentesről.

A hat rendezvényből álló projekt második legnagyobb,  ezen a napon lebonyolított  programján,  az ” Íz utazás Szentesen, a Magyar népzene ünnepe” alkalmával bemutatásra kerültek a díszítő művészet, a helyi kismesterek, a kézműves termékek készítők munkái. A kistermelők saját megtermelt, gyűjtött élelmiszer alapanyagokat dolgozzák fel, akik nemcsak beszélnek, de a gyakorlatban is alkalmazzák az elődök példamutató, fenntartható, környezettudatos tevékenységeit.

A program a látogatók és a közreműködők együttes örömére napjaink aktuális, helytelen gyakorlattával, társadalmi problémáival fordul szembe, a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés bemutatásával. Ahhoz, hogy a fiatalabb generáció se unatkozzon, sokrétű gyermekfoglakoztatás:  népijátékszerekkel való játszadozás, kézműveskedés feltételei lettek kialakítva.

A felnőtteknek Szentes testvérvárosából, a szerbiai Bácskatopolyáról meghívott Aranypáva díjas Pendergő zenekar népzenészei, énekesek és táncosok nyitott, jó hangulatú műsora, színvonalas  műsora színesítette a délutánt.

Az esemény nem várt sikert és számos pozitív visszhangot kapott, amely megerősítette tevékenységünk fontosságát, és azt, hogy ezzel a projekttel igenis hozzájárulhatunk a kulturális élet felpezsdítéséhez, ezáltal lelassulhat a város elöregedése.

Ezen a rendezvényen összesen 40 fő vett részt közreműködőként, vegyes korcsoport volt jellemző, a látogatók száma, kor összetétele, a helyi és vidéki vendégek aránya magas volt, a jelenléti ívek (nem mindenki vállalta a regisztrációt) bizonyítják a rendezvény sikerét.

Célcsoport:

3-80 év közötti helyi, térségi és több megyéből érkező lakosság