Szentesi Vendégszeretet Egyesület

2023. június 24. Íz Utazás Szentesen

198

Szentesi Sport- és Üdülőközpont strandján (1.)

MEGHÍVÓ
Íz utazás Szentesen

6600 Szentes, Csallány Gábor part 4.

IDŐPONT: 2023. JúNius 24.

PROGRAM:

  • 13 – GYÜLEKEZŐ, az Üdülőközpont sétányán
  • 14:00 ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ
  • 14:15 – 18:00 KÉZMŰVES ÉS GASZTRONÓMIAI BEMUTATÓK, NÉPZENEI MŰSOR 
  • 16:30 –  UZSONNA  A KÖZREMŰKÖDŐKNEK

EMLÉKEZTETŐ/BESZÁMOLÓ                  

Íz utazás Szentesen

IDŐPONT: 2023. június 24.

Íz utazás Szentesen

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület, a Szentes- Sport és Üdülőközpont Sipos Edit sétányán megvalósított programjának eredményeként a közösségi terek kihasználtsága emelkedett. A helyi közösség szervezés csatlakozik a város fejlesztési stratégiájához a helyi hagyományok őrzése, bemutatása, önkéntes összefogás alapján. Az egyesület ezen a napon indította el, az Üdülőközpontban, a projekt keretében négy alkalommal tervezett  rendezvénysorozatát, az első „Íz utazás Szentesen”  elnevezésű gasztronómiai és kézműves mesterségek bemutatóját. A célközönség  a strandra látogató helyi, az Üdülőközpont vendégházaiban és kempingjében megszállt hazai, valamint külföldi vendégek voltak. A program megszervezésének, lebonyolításának célja helyismereti tájékoztatás, ismeretterjesztés nyújtása volt, a helyi értékek bemutatásával. Az épített és a természeti értékeket bemutató 2 új roll-up eszköz segítségével napjaink aktuális problémáinak megoldásában is segíti, érthetővé tenni, jelen esetben azt, hogy mennyire fontos a település életében az identitás erősítése és a fenntartható fejlődés. A több generációs rendezvény szervezésével a lakosság több generációját is meg tudták szólítani, így a térségben élők közéleti, szellemi és lelki megújulását frissítették.

A rendezvénysorozatot, 12 vállalkozás részvételével terveztük megvalósítani, azonban ennél lényegesen több embert sikerült bevonnunk ebbe a rendezvénybe nem csak Szentesről.

A hat rendezvényből álló projekt harmadik, ezen a napon lebonyolított  programján,  az érdeklődők a látvánnyal és kóstolással szerezhettek új ismereteket Szentes és környéke helyi hagyományairól, természeti és épített értékeiről.  A kiállító kismesterek, a kézműves termékek készítői, a saját termékeiket bemutató kistermelők, nem csak beszélnek, de a gyakorlatban is alkalmazzák az elődök példamutató, környezettudatos, fenntartható tevékenységeit.

A rendezvény a látogatók és a közreműködők együttes örömére napjaink aktuális, helytelen gyakorlattával, társadalmi problémáival fordul szembe.

Ahhoz, hogy a fiatalabb generáció se unatkozzon, sokrétű gyermekfoglakoztatás:  népijátékszerekkel való játszadozás, kézműveskedés feltételei lettek kialakítva.

Az esemény nem várt sikert és számos pozitív visszhangot kapott, amely megerősítette az egyesület tevékenységének fontosságát, és azt, hogy ezzel a projekttel igenis hozzájárulhattak a kulturális élet felpezsdítéséhez, ezáltal lelassulhat a város elöregedése.

Ezen a rendezvényen összesen 25 fő vett részt önkéntes közreműködőként, vegyes korcsoport volt jellemző. A látogatók száma, kor összetétele, a helyi és vidéki vendégek aránya magas volt, a jelenléti ívek (nem mindenki vállalta a regisztrációt) bizonyítják a rendezvény sikerét.

Célcsoport:

3-80 év közötti helyi, térségi, több megyéből és külföldről érkező strandoló